Валерия Велева

Валерия Велева
Име:Валерия Велева
Категория:български журналисти
Професия:журналист
Родена:02.01.1955 г. в София
Зодия:зодия Козирог
Уеб сайт:https://epicenter.bg
       1       
 Потребителски въпроси
Къде работи в момента?

Валерия Велева завършва "Българска филология" и "Философия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От 1973г. до 1992г. работи в БНТ. Автор е на документални филми и исторически очерци, била е и отговорен редактор на Първа програма. През 1992г. вече е част от екипа на вестник "Дневен труд" и започва своята самостоятелна рубрика "По пантофи", в която обект на нейните интервюта стават най-известните български държавници, политици, общественици, творци, представители на науката и др. За кратко време рубриката добива широка популярност сред читателите. Заедно с това тя се утвърждава и като авторитетен политически репортер и анализатор на обществените събития у нас. В две поредни години е отличена с наградата "Репортер на годината"- през 1995 и 1996г. През 2002г.

Валерия Велева е удостоена с най-престижната награда в областта на печатните медии у нас - "Черноризец Храбър" за цялостно творчество. През 2001 г. Велева става отговорен редактор на отдел "Общество и анализи" във в. "Труд". През май 2011 напуска "Труд". В момента публикува анализи и има авторска рубрика в "Стандарт". Води и авторско предаване "по пантофи" в Нова ТВ. През 2009 г. е избрана и за заместник-председател на Комисията за етика в печатните медии към Националния съвет за журналистическа етика.

Автор е на книгите "Мъже на власт", "Изповеди по пантофи" и "Пари, власт, комунизъм".
Репортер на годината за 1995 и 1996 г. Първи носител на наградата "Черноризец Храбър" в печата за цялостно творчество - 2002 г.

Актуални анкети за Валерия Велева
  • В момента няма активни анкети. Ако имате предложения за интересна анкета, можете да ни изпратите въпроса и възможните отговори.

Мнения за Валерия Велева

 

 08.05.2023 г. 17:44 ч.  Anna Stefanova - Doneva
Уважаема г-жо Велева,
На 26.04.2023 год. в "Тази сутрин" по btv, с водещ Златимир Йочев, бяхте поканена заедно с писателя Нидал Алгафари и политиците Христо Панчугов и Александър Симов да разисквате по темата "След първата среща на лидерите - растат ли шансовете за кабинет?". Като начало водещият даде думата първо на Вас, единствената дама сред присъстващите. Учудващо за всички, а и за мен самия, Вие пожелахте да отправите апел към политиците да престанат с това "мекане" (ще направиме, ще решиме, ще договориме и т.н.). Незнайно защо, според мен съвсем неоснователно изразихте мнение, че говоренето по този начин е било налагано от Кирил Петков. Просто е смайващо и смешно как стигнахте до този извод. Вие сама знаете, че една критика е полезна, когато е основателна и градивна, но при Вас за съжаление тези елементи липсват. Действително това е масово допускана грешка в правоговора на тези глаголи в българския език не само от всички политици, а и от болшинството граждани на РБ, употребяващи ги в първо лице, множествено число.
Но какво беше моето неприятно и изненадващо учудване, когато по-нататък във Вашето изказване, Вие започнахте да "накате" многократно. Става въпрос за неправилния изговор на наименованието на партията Продължаваме промяната. Ако името на ПП беше продължаване на промяната, тогава има резон за употребата на това "на", даже е задължително. За човек като Вас, уважаема г-жо Велева, завършила СУ "Климент Охридски", българска филология и философия, мисля, че е недопустимо да прави подобни грешки. Правоговорът и правописът в българския език е изпъстрен с такива. Даже по време на разговорите Ви в студиото, Нидал Алгафари изрече думата финанси с две "И" (финансии).
Много, много са грешките, които допускаме при изговора на думи и словосъчетания в нашия език, без това да ни прави впечатление.
Г-жо Велева, моите дълбоки уважения към Вас, но считам, че не беше мястото това студио за подобни апели, обвинения (към К. Петков) и забележки. И водещият Златимир Йочев правилно Ви припомни, че темета на разговора е съвсем друга.
Бъдете здрава, желая Ви успехи!
И нищо лично, г-жо Велева, при мен е професионално изкривяване да търся кусури и грешки ( бивш ревизор съм).
Александър Стефанов - 78 год., гр. Ямбол
08.05.2023 г.
 1    0  
отговор
 14.12.2022 г. 15:19 ч.  slavovmd
Здравейте, г-жо Велева,
от години чета Вашия сайт “Епицентър”.
Обичам Вашите статии, коментари и особено интервюта!
Макар, че не съм съгласен с всичко в тях, например за отношението Ви към президента Радев, въпреки това, чета ги с удоволствие и препоръчвам сайта Ви на приятели и близки като един от обективните, по моя преценка.
В случая искам да Ви обърна внимание на зачестилите правописни грешки напоследък, голяма част от които са от явно непознаване на граматиката от Вашите редактори!
Даже бях си извадил най-фрапиращите от тях, но реших да Ви го спестя. Вие разбирате за какво говоря!
Надявам се да приемете това като приятелска забележка, която ще подобри още повече качеството на Вашия сайт!
Бъдете здрава!
С уважение,
Д-р Живко Славов
Балчик - Варна - Испания
 2    0  
отговор

Други български журналисти



Днес е 01.05.2024 г.

На тази дата са родени: Мая Нешкова, Тезджан Наимова, Стефан Иванов - Wosh MC, Юрий Буков, Чавдар Монов, Мая Константинова, Иво Танев, Виттория Николова

На утрешната дата са родени: Койна Русева, Тончо Токмакчиев, Евтим Милошев, Александър Сано, Йосиф Сърчаджиев, Стойчо Мазгалов, Иван Томов, Даниела Тренчева, Вячеслав Кушев, Любомир Дацов

Годишнина от смъртта на: Иван Славков - Батето - 13 години (2011 г.)

  КОЙ ИМА РОЖДЕН ДЕН НА ...


Днес Ви питаме


Натиснете бутона, за да видите днешния въпрос.

  ГЛАСУВАНЕ И РЕЗУЛТАТИ
Дневника - график за специалисти

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТА



Знаете ли за кого се отнася?

Детската му мечта е да стане космонавт и се записва да учи Физика в Природо-математическата гимназия "Васил Друмев"
вижте за кой се отнася друго


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.